İdrar Tutamama Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

İdrar Tutamama Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Tutamama

İdrar tutamama, günlük işler sırasında istemsiz ve ani şekilde idrarın, idrar yolundan dışarı akmasına denir. İdrar tutamama genellikle idrar yolundan kaynaklanır. Ancak bazı özel ve istisnai durumlarda kalın bağırsak veya kadınlarda genital organ yoluyla da gerçekleşebilir. Bu sorun bazı hastalarda günlük yaşamı ve normal aktiviteleri engelleyecek seviyede olabilir. Gülme, hapşırma, öksürme, egzersiz yapma, yürüme hatta oturma ya da ağır bir şeyler kaldırırken idrar kaçıyorsa, idrara çıkmaya yetişmeden kaçırma sorunu yaşanıyorsa, bu histen kurtulmak için sürekli idrara çıkma ihtiyacı hissediliyorsa, idrarın tam olarak boşaltılamadığı hissediliyorsa bu bir sorundur.

Bir uzman yardımıyla idrar tutamama sorunu ve idrar kaçırma tipi belirlenerek uygun bir tedavi yöntemi bulunmalıdır. Yaşam kalitesini düşüren ve iş yaşamını, sosyal yaşamı ve kişisel alanı etkileyebilen bu sorundan kurtulmak için çeşitli iyileşme yolları ve tedaviler mümkündür. Her iki cinsiyette de görülebilen bu sorun için, idrar kaçırmanın farklı tipleri, nedenleri ve nedene göre farklı tedavileri vardır. İdrar kaçırma çok sık görülen ve tedavisi mümkün bir sorundur. Her cinsiyet ve yaşta görülebildiği gibi bir hastalıkta değildir. Birçok farklı tipi ve tedavi şekilleri mevcuttur. Bu nedenle, tedavi yöntemi de idrar kaçırmanın formuna göre değişmektedir.

İdrarı Neden Tutamayız?

  • Çok fazla kilolu olmak, obezite
  • İlerleyen yaş durumu
  • Kabızlık problemi
  • Kalıtımsal sebepler
  • Vajinal enfeksiyonlar
  • Zorlu doğumlar
  • İdrar taşları ve tümörleri
  • Erkeklerde görülen prostat büyümesi
  • Şua tedavisi
  • Alkolizm
  • Kontrolsüz şeker hastalığı
  • Prostat kanseri için yapılan ameliyatlar

İdrar Tutamama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Cerrahi Olmayan Tedavi: Amaç, istemsiz idrar kaçırmaya katkıda bulunan sorunların iyileştirilmesini sağlamaktır. Bu tedavi şekli, problemi kötüleştiren faktörlerin (örneğin, şişmanlık, kabızlık, sigara kullanımı, aşırı sıvı alımının engellenmesi gibi) ve artmış karın içi basıncını dengelemek için hastanın pelvis tabanı yeteneğini artırmayı sağlayan kaslarla kadınlık hormonu durumunun düzeltilmesini amaçlar.

Kegel Egzersizleri: Pelvis, tıpta leğen kemikleri arasında bulunan bölgedir. Pelvis alanında çok sayıda kas bulunur. Bu kasların eğitimi, idrar yaparken bu bölge kaslarının sıkılması ile idrar ilerlemesinin durdurulması ve bir süre tutulması ile sonra tekrar gevşetilmesi ile olur. Bu işlemi gerçekleştirirken hangi kasların kasılmasının bu etkiyi gerçekleştirdiği anlaşılmaya çalışılmalıdır. Bu kas grupları öğrenildikten sonra, gün boyu 200 kere gevşetilmeli ve kasılmalıdır. 5 yavaş, 5 hızlı hareket günde en az 5 kere tekrarlanmalıdır. Hamilelik esnasında en az 4 kez yapılmalıdır ve doğum sonrası da minimum 10 defa yapılmalıdır. Kegel egzersizleri, özellikle doğum sonrası sık olarak görülen öksürmek, gülmek, aksırmak ile idrar kaçırmayı engellemektedir.

İlaçla Tedavi: Konunun uzmanı doktorlar tarafından karar verilen, mesane gevşetici ilaçların kullanımı buna uygun olan kişilerde yarar sağlamaktadır.

Cerrahi Tedavi: Gerçek stres inkontinansın tedavisi cerrahi yöntemlerle yapılan tedavi şeklidir. Bu sorunu düzeltmek için günümüzde uygulanan çeşitli ameliyat türleri mevcuttur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Boyun ve Sırt Tutulması Belirtileri ve Tedavisi

Boyun ve Sırt Tutulması Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Bel Tutulması Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Bel Tutulması Belirtileri ve Tedavisi

Bel Tutulması Nasıl Geçer?

Bel Tutulması Nasıl Geçer?

Ay Tutulması

Ay Tutulması

Boyun Omuz Tutulması Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Omuz Tutulması Belirtileri ve Tedavisi