Tutulma Belirtileri ve Tedavisi
24 Haziran 2024

Tutulma Belirtileri ve Tedavisi

Tutulma

Tutulma, insan bedenindeki kasların belirli sebeplerden ötürü kilitlenir hale gelmesi ve kasların hareket ederken kişiye rahatsızlık vermesi durumudur. Tutulma hakkında yanlış bilinen bir kanı, tutulma esnasında kasların sıkılaşmasının tehlikeli olduğudur. Ancak durum böyle değildir. Tutulma, kasların sertleşip kasılması ile ağrı yaşatmasından ziyade, kasların daha iyi çalışmasını sağlar. Fakat asıl sorun, kasılıp sertleşen kasların gevşetilmesi esnasında yaşanır. Kaslar, eğer doğru pozisyona getirilerek gevşetilmezse tutulma olayı yaşanır. Bu durum, bireyde dayanılmaz ağrı ve sancılara neden olabilir.

Tutulma Durumunun Etkileri

Tutulma olayının yaşanması, bireyin hareket kabiliyetini kısıtlar. Uzun bir süre boyunca hiçbir iş yapamaz hale gelir. Kaslarda meydana gelen zorlanmalar, bireyin hareket etmesini kısıtlar. Böyle durumlarda kasların uygun bir biçimde gevşetilmesi gerekir. Aksi halde, kemiklerde birtakım rahatsızlıkların yaşanması mümkündür. Özellikle ani hareketler yapmak oldukça tehlikelidir.

Tutulma Durumunda Yapılması Gerekenler

Tutulma gibi bir durum ile karşılaşıldığında nasıl hareket edilmesi gerektiğini iyi bilmek gerekir. Bu rahatsızlığı sık yaşayan hastalara konu ile ilgili detaylı bilgi verilmesi de önemli bir husustur. Tutulma olayı öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenleri iyi bilmek sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. Tutulma anında bilinçsiz bir şekilde yapılan her hareket, ilerleyen süreçlerde sağlığınızı tehlikeye atabilir. Aksi halde, hasta geri dönüşü olmayan rahatsızlıklara yakalanabilir. Tutulma olayına yapılan yanlış müdahaleler, cerrahi müdahale gerektirebilir, bu nedenle hastaların tutulma olayında hassas davranması gerekir. Bu olayın yaşanması ile vakit kaybetmeden uzman bir doktora görünmekte fayda vardır.

Tutulma Türleri

Tutulma olayı, bedenin birçok yerinde meydana gelebilir. Bu tutulmalardan bazıları şunlardır:
  • Boyun tutulması
  • Bel tutulması
  • Omuz ve sırt tutulması
  • Bacak ve ayak tutulması
Tutulma olayının yanı sıra, romatizma ve kireçlenme gibi hastalıkların yaşanmasına neden olabilir. Bu sebepten ötürü, bedenin farklı yerlerinde meydana gelen tutulmaları ciddiye almak gerekir. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde, bu tutulma rahatsızlıklarının önüne geçmek mümkün olmayabilir. Hastaların önlem alması gerekmektedir.

Tutulmaya Karşı Alınması Gereken Önlemler

Tutulma olayını yaşayan hastaların bu durumu ortadan kaldırmak adına birtakım önlemler alması gerekir. Bu önlemleri almadan önce tutulma olayı ile ilgili detaylı bilgi edinmek önemlidir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, tutulma olayının yaşanması sırasında hastanın bilinçsiz bir şekilde hareket etmemesi gerekir. Daha önce bu olayı yaşamış olan hastanın, bundan sonra yaşanabilecek tutulma olaylarında nasıl hareket etmesi gerektiğini bilmesi gerekir. Bunun için en sağlıklı bilgiyi uzman doktorundan alabilir. Doktoruna danışarak, tutulma gibi bir olayın geçmesi halinde nasıl davranması gerektiği ile ilgili olarak detaylı bilgi alması gerekir. Tutulmanın öncesinde ve sonrasında nasıl hareket etmesi gerektiğini öğrenerek, bireyin hastalığı ile ilgili eğitilmesi gerekir. Aynı şekilde, tutulma esnasında da nasıl hareket edeceğini bilmesi hasta için oldukça önemlidir. İlerleyen süreçlerde hastaya sorun yaratabilecek durumlarla karşılaşmaması için hastanın çok dikkatli davranması şarttır. Herhangi bir ters durum ile karşılaşması halinde mutlaka doktora danışmalıdır. Bu konunun kesinlikle ihmal edilmemesi gerekir, zira tutulma olayı kendiliğinden geçebilecek bir rahatsızlık türü değildir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hamilelikte Bel Tutulması Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Bel Tutulması Belirtileri ve Tedavisi

Sırt Tutulması Belirtileri ve Tedavisi

Sırt Tutulması Belirtileri ve Tedavisi

Tutulma Belirtileri ve Tedavisi

Tutulma Belirtileri ve Tedavisi

Ay Tutulması

Ay Tutulması

Omuz Tutulması Belirtileri ve Tedavisi

Omuz Tutulması Belirtileri ve Tedavisi